Cakap Elok-Elok Kan Bagus

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Semenjak dua menjak ni aku selalu dengar radio Suria.Fm.Itupun sebab member aku yang bagitau time naik kereta dengan aku.Before ni aku tak pernah tahu pun ada stesen radio Suria.Fm ni.Rupanya-rupanya Linda Onn dengan Halim Othman pun deejay dekat sini.Aku bukan nak cerita pasal radio tapi pasal ada satu iklan dalam tu pasal cara kita bercakap dengan orang lain tak kisah lah tentang apa pun.


Kebanyakan kita suka cakap dengan orang lain dalam bentuk ayat suruh atau ayat arahan.Bahasa pun kadang-kadang tinggi.So tak berapa nak sedap lah kan.Siapa je yang suka kalau orang  lain cakap kasar dengan meninggi suara dekat kita kan.

Dalam iklan radio tu dia ada bagi satu situasi tapi dengan tiga cara dan nada percakapan yang berbeza.
Kalau korang ada kesempatan boleh lah dengar iklan dekat Suria.Fm.

Aku bagi contoh:
Situasi: Nak mintak note dari ketua kelas

Ayat kurang sopan:Weh, nanti email kan note tadi dekat aku cepat-cepat sikit.Aku nak pakai malam ni

Ayat lebih sopan: Kalau kau free, mintak tolong emailkan aku note tadi eh.Aku ingat nak study malam ni.Terima kasih.

Hazwan: Respect each other!!

 

12 comments :

AmalinaRazif said...

waa, contoh tu mmg kene la...budi bahasa melambangkan jati diri.. :)

shida'R said...

dua2 contoh mksud sama tp pmhamannya lain kan adik ^_^ budi bhasa budaya kita..~

wawa wadzir said...

wahh..ayat tu mmg salu kene dalam kelas..

i am S!L4H.. said...

selalu dgr mcm ni..


>.<

fadh leyanie said...

kita ni org melayu ,bila berkata2 tu ..lebih sopan jgn guna ayat arahan :)

dayu_myself said...

betul la..
kan bgus klu gne ayt bersopn je..
orng yng nk mnolong pun rse ringan je nk tolong..
xde la mcm trpakse...

cntoh: en hazwan,nnti sya nak mintak belanja ye...wajib...(smbil bt mke baik)..
erkkk...

hahahaha...joking2..^__^

awEEN said...

saya pon ade dengar iklan tu kat suria fm..betul pon..xrugi pon cakap leklok dengan orang lain kan..

Cikya said...

lagi, kalau guan perkataan tolong lagi manis..
takde lar rasa terpaksa...kan? :)

eRza farEeha said...

yeahh..respect each other the most important thing kn!

Wanie said...

kadang2 kite dh tau cara org tu ckp cane boleh kot terime klu die ckp kurang sopan..mungkin 2 care die..:)

WorldofAntivirus said...

Mesej yang nak disampaikan tu sama, tapi dengan nada dan ayat yang lebih
sopan...Baru lah best!

Cikya said...

Wan...
cakap dengan operator celcom cair buleh..suara sedap..hahaha
tapi kadang bila complain kat operator macam malam sikit,
angin pom tak menentu...
so...
be considerate...

manners kan.. :D