Raya Budak Kecik, Orang Muda dan Orang Tua

Assalamualaikum semua
Hari ni dah masuk hari raya ketiga.Mesti ramai lagi yang tengah seronok lagi beraya rumah sedara mara, kawan-kawan, skandal-skandal lama.Aku je dah balik rumah sambil duduk melepak depan TV layan cerita Garfield dekat Astro Ceria.Nak keluar beraya member-member ramai dekat kampung lagi.Musim hari raya ni macam-macam gelagat orang aku tengok start dari budak kecik, orang muda sampai lah ke pakcik-pakcik dan makcik-makcik.



Raya Budak Kecik
Pagi-pagi dah bangun sebab dah janji nak beraya dengan kawan-kawan pusing keliling kampung.Nak lawan duit raya siapa paling banyak.First-first mesti target rumah-rumah besar dulu sebab biasanya rumah besar duit raya pun besar.Then baru pergi ke rumah yang biasa-biasa.Then bi sibuk bagitau dekat group-group beraya yang lain berapa jumlah duit raya yang orang ni bagi orang tu bagi.Nanti senang member-member lain nak serang rumah tu.

Raya Orang Muda
Bangu tidor terus cari baju yang paling cantik.Mestilah hari ni nak beraya rumah member-member lama.Kalau dulu zaman sekolah semua macam serabai-serabai tapi dah besar-besar masing-masing dah cantik dah hensem.Mana tau ada chance nak mengorat kawan-kawan lama.Kalau tak dapat tackle member dapat tackle akak atau adik member pun jadi.Then masing-masing bawak DSLR canggih untuk bergambar dengan member-member.

Raya Orang Tua
Masa-masa raya ni lah masa nak melawat saudara mara yang jauh dan yang dekat.Kalau hari biasa memang tak dapat.Masing-masing busy dengan kerja.Sesekali jumpa berborak pun sampai berjam-jam.Banyak sangat benda yang nak dikongsi dari cerita politik, masalah saudara-mara yang lain dan macam-macam cerita lagi.



44 comments :

wawa wadzir said...

saya x dk DSLR..ade camera hp jer wt tgkp gmbr ngn member..hehe

*selamat hari raya..sempat gak tgk garfield td kat uma member*..^^

lyndaz said...

heaven gillerrr dpt ghaye ngan kawan2 lama td..ahakss..muda! XD

zikeryhassan said...

Selamat Hari Raya, Wan ;)

shida'R said...

jom balik KL segera...yeeehhaaaa...

Saiazuan said...

haha raya aku everything nk sempoi n tak menyusahkn :)

dayu_myself said...

adoiyai....
aq x dapt raye rmah kawan...
x de amek gmbr cntik2...
kmera dslr x de..
xde chance nk tckle pkwe2 hnsem...erkkkkkk...

khayla fadwah said...

selamat hari raya hazwan..
maaf zahir batin..
jom jd budak2 smula! p kutip duit raya banyak2..hehe~

Qaseh dalia adelia said...

selamat hari raya ~
jadi budak2 kan best ~

amry said...

bangun oagu, mandi,g semayang raya..ballik duk umah..malam baru g rumah kawan....apa kategori tu???hohohoh

macam ku kata said...

dulu kita kecik2 pun boleh tahan hebat gak...try baca tips2 duit raya kat blog saya;-)

macam ku kata said...

selamt hari raya..salam kenal;-)

Fathiah Hamim said...

raya rumah kawan2? belum lagi hehe

HAZWAN17 said...

@wawa wadzir:
kira masuk gak la orang muda..beraya je nak bergambar hehe..

HAZWAN17 said...

@lyndaz:
dapat ushar member-member hensem tak?haha

HAZWAN17 said...

@zikeryhassan:
selamat hari raya bro...

HAZWAN17 said...

@shida'R:
balik jangan tak balik..beraya sakan erk

HAZWAN17 said...

@Saiazuan:
sama lah..simple-simple je sudah

HAZWAN17 said...

@dayu_myself:
hahaha..nak buat macam mane takde rezeki hang kot

HAZWAN17 said...

@Qaseh dalia adelia:
selamat hari raya qaseh..jadi budak-budak memang best..

HAZWAN17 said...

@khayla fadwah:
dah berjanggut bermisai macam mane nak jadi budak2 hahaha

HAZWAN17 said...

@amry:
macam orang tua je haha..gurau je bro

HAZWAN17 said...

@macam ku kata:
dulu kite pusing area-area kampung je..ni budak sekarang dok berkilometer pun sanggup beraya siap naek bas nk kutip duit raye punye pasal

HAZWAN17 said...

@macam ku kata:
salam kenal bro

HAZWAN17 said...

@Fathiah Hamim:
kenapa belum lagi...cuti dah tak lama ni haha

Adam Roeslani said...

selamat hari raya daripada adam roslan :)

khayla fadwah said...

oh, xbleh dah eh?
atty boleh lg..yeay! dpt gak duit raya walaupon xbnyk mane..hehe~

SyazwanSarawak said...

tahun ni beraya ngan DSLR baru ^^,

hehe. nama hampir serupa laa

Hati Batu said...

selamat hari raya!
raya tahun ni duit dapat sikit la hehe....

http://hatibatu.com/blog/2011/09/04/domain-percuma-dari-cik-sara/

APAN said...

aku punya susana raya xde dlm senarai kat atas ni kot...suam2 je.haha...

i am S!L4H.. said...

sy punye raye x de dlm versi kt ats. sy nye versi awet muda.

*ok pitam seminggu*

wawa wadzir said...

hazwan kompem arr bergambar, setahun sekali!! hahaa..baju baru!! hahaha

Azuan said...

ak dah tua la agaknya ni..hahaa

yad'z said...

huahuahua..... kategori mane satu yek.. mane yek... hahhahaa..

HAZWAN17 said...

@Adam Roeslani:
selamat hari raya jugak

HAZWAN17 said...

@khayla fadwah:
tu la pasal..rm30 pun tak sampai..tapi janji dapat hahaha

HAZWAN17 said...

@SyazwanSarawak:
untunglah ada DSLR baru..boleh amek gambar banyak-banyak

HAZWAN17 said...

@Hati Batu:
standard la bila usia dah meningkat haha

HAZWAN17 said...

@APAN:
takpe bro biar sederhana..jangan berlebihan

HAZWAN17 said...

@i am S!L4H..:
versi awet muda tu macam mane silah

HAZWAN17 said...

@wawa wadzir:
perempuan biase la..setiap kali raya at least 2 pasang kan baju raya

HAZWAN17 said...

@Azuan:
dah masuk alam tua erk bro haha

HAZWAN17 said...

@yad'z:
mesti budak kecik kan?kan kan kan

FariehanIbrahim [LBC] said...

raya bukad budak kecik jugak lar yg plg best! grrr :|

i am S!L4H.. said...

macam saye.
erk!

*ok pitam plak sebulan*