Selamat Hari Kidal Sedunia

Assalamualaikum dan selamat malam.

Baru aku tahu rupa-rupanya ada jugak sambutan Hari Kidal Antarabangsa yang disambut pada 13 Ogos bermula tahun 1992.Organisasi yang bertanggungjawab sambutan Hari Kidal ni ialah The Left-Handers Club.Sebenarnya susah jugak jadi orang kidal ni.Kadang-kadang peralatan di sekeliling kita biasanya sesuai untuk orang-orang bertangan kanan.Dulu aku kecik-kecik nak belajar makan pakai sudu guna tangan kanan memang susah sebab bukan tangan dominan kan.Nak pegang sudu pun macam larat tak larat saja.Then dari segi sukan pulak, aku tak boleh main hoki time sekolah rendah dulu sebab semua stick untuk orang tangan kanan.Sekarang dah besar nak try main golf pun tak boleh.Nak tahu siapa orang-orang famous dalam dunia ni yang kidal?

                                        Artist-Leornado Da Vinci (Pelukis Potret Monalisa)


Musician- Kurt Kobain (Nirvana)


Ahli Politik- Barack Obama (Presiden Amerika Syarikat)


Penulis- Mark Twain


Saintis-Albert Einstein


Blogger- Mohd Hazwan


Hazwan: Ada orang kata orang-orang kidal ni genius.Tak taulah betul ke tak.


42 comments :

||aLeaSaRa|| said...

owh kite tgk buletin utama td.anak kembar kite yg lelaki tu kidal dr kecil.kelemahan dia sampai la ni tak reti nak gunting sesuatu sama ada kertas ke,paket plastik keropok ke...mmg kesianlah.

mmg ada produk khas untuk left handed,ingat nak carilah gunting yg sesuai utk dia pakai.owh mgkn betul kot yg kidal ni kebanyakkannya tulisan cantik dan quite clever...

fadh leyanie said...

adik fadh kidal jugak,,dan dia terlampau genius,,nak exam pun tak baca bku,tapi boleh skor..

i am S!L4H.. said...

oh baru tau arini ari kidal dan senior jgk tergolong. hikhik. genius? kebanyakannye camtu lah. hehe

<-- gamba ic kah? >.<

sue-sama said...

brdasrkn pengalaman dgn member2 kidal..mmg sumenye otak geliga...hehe

Terbelog said...

oh baru tau haha

iMBobo said...

owh! ada hari kidal ek, baru tahu hehe

shida'R said...

oh akak bru taw adik..ewh eh..sape yg last tu cam kenal dia..lalallalla~

Fathiah Hamim said...

saya kidal! =)

Saiazuan said...

adakh aku salah satu drpd yg bakal menjadi yg femes? tunggu.. huhu

slmt hari kidal

http://eleventx.blogspot.com/2011/08/hari-aku-dan-mereka.html

NURUL NADIAH MAMAT said...

Nad pon kidal....!! hihih...

maszull said...

salam...selamat hari kidal sedunia ye...

anak mama pun kidal juga...:)

Wanie said...

hari untuk org tak kidal xde ke?huhu

laskar pelangi said...

ada jugak ye hari utk sang kidal..hek3..dah tu yang tak kidal bila lak ehh? :)

taoslayerz said...

owh...baru tao tau ! thx hazwan, tao nieh pon kidal juge..hehee

amir aizat said...

org kidal ni sepeshel kan,hehe

Saiazuan said...

aku kidal.. tp boleh right hand skali.. golf aku main kanan bola aku main kanan.. cuma skateboard je aku main kiri

amry said...

baru aku tahu seh ada hari kidal..ayah aku kidal..aku normal..hehe...

pernha dengar gak tu bro orang kata orang yang kidal ni kreatif..hm..boleh jadi

khayla fadwah said...

eh, camne kite boleh same ni..hehe~
mkneny ad hari utk org2 mcm kite..baru taw..=,='
selamat hari kidal, hazwan..:)

HAZWAN17 said...

@||aLeaSaRa||:
sis kena ajar die sampai pandai..dulu kecik-kecik saya macam tu jugak macam kekok je semua mende..huhu

HAZWAN17 said...

@fadh leyanie:
dah bertambah lagi satu bukti orang kidal genius hehe

HAZWAN17 said...

@i am S!L4H..:
im genius ok hahaha..eh bukan IC la tu gambar pasport untuk resume time nak apply praktikal hari tu

HAZWAN17 said...

@sue-sama:
kebanyakan kot.tapi tak semua..kalau tak genius bab blaja maybe ada genius bab lain kih3

HAZWAN17 said...

@Terbelog:
bagus la dah tau..selamat hari kidal

HAZWAN17 said...

@iMBobo:
sama la kita..baru tau jugak haha

HAZWAN17 said...

@shida'R:
kenal ke..penah jumpa tak?famous kot haha

HAZWAN17 said...

@Fathiah Hamim:
kita serupa...hehe

HAZWAN17 said...

@Saiazuan:
semoga bro menjadi kidal yang berjaya macam man kidal

HAZWAN17 said...

@NURUL NADIAH MAMAT:
ramai jugak blogger kidal rupanya

HAZWAN17 said...

@maszull:
selamat hari kidal untuk anak mama tu hehe

HAZWAN17 said...

@Wanie:
ade ke erk..orang tangan kanan dah biasa jumpe tak rare haha

HAZWAN17 said...

@laskar pelangi:
biasela kami golongan istimewa haha

HAZWAN17 said...

@taoslayerz:
sama la kita bro..group orang-orang kidal haha

HAZWAN17 said...

@amir aizat:
agak la special haha

HAZWAN17 said...

@Saiazuan:
aku tangan je kidal..sepak kaki kanan..pelik-pelik

HAZWAN17 said...

@amry:
tapi aku tak berapa nak kreatif la hahaha

HAZWAN17 said...

@khayla fadwah:
wah atty pun kidal jugak...selamat hari kidal

rasyakreebo said...

sebagai salah seorang yang kidal....aku merasa bangga dengan adanya hari kidal sedunia....thx infonya

[sutera kasih] said...

owhh obama pun kidal ekkk..tetibe ada gambr paspot kan hehe

HAZWAN17 said...

@rasyakreebo:
sama-sama..sharing is caring

HAZWAN17 said...

@[sutera kasih]:
hehe yup beliau pun kidal..gambar pasport tu sesaje je

APAN said...

oh...si kidal rupanya ko.aku pun ade dngar gitu gak pasal kebijaksanaan si kidal ni...betul la tu kot.huhu...

SENORITA ZATY said...

hazwan pon kidal gak ke , mst ade kelebihan die, :) untuk orgkidal niee