Fakta Tentang Permainan Badminton & Lin Dan Juara Kejohanan Badminton Dunia

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua
Sebentar tadi Lin Dan berjaya menjuarai Kejohanan Badminton Dunia buat kali keempat setelah mengalahkan Datuk Lee Chong Wei dengan pertarungan sengit tiga set 20-22, 21-14 dan 23-21.Memang sengit perlawanan tadi lagi-lagi time rubber set.Kedua-dua pemain memang power dengan skill dan kepantasan masing-masing tapi akhirnya kejuaraan berjaya menjadi milik Lin Dan. Tak apa Lee Chong Wei, boleh cuba lagi untuk Sukan Olimpik 2012 London nanti.Jom kita tengok fakta-fakta mengenai sukan badminton ni.



Fakta-Fakta Sukan Badminton
  • Badminton mula diperkenalkan pada di Yunani dan Mesir
  • Di kawasan barat, badminton muncul daripada sebuah sukan yang dipanggil battledore and shuttlecock, yang mana dua atau lebih pemain memukul bulu tangkis di udara menggunakan raket kecil (Gambar)
  • Pada abad ke-18, sukan ini dikenali sebagai Poona di India
  • Persatuan Badminton England telah ditubuhkan pada tahun 1893
  • Kejohanan Badminton All England pertama dilangsungkan pada 1899
  • Persekutuan Badminton Dunia (IBF) telah ditubuhkan pada tahun 1934 
  • Pukulan Smash paling pantas ialah dari pemain beregu China Fu Haifeng iaitu dengan kelajuan 334 km/j pada tahun 2005
  • Malaysia telah menjuarai Piala Thomas pada tahun 1992 di gelanggang sendiri
  • Anak-Anak Sidek merupakan keluarga paling berjaya dalam badminton Malaysia
Hazwan: Tahniah Lee Chong Wei.Semangat beliau perlu dicontohi oleh atlet-atlet Malaysia yang lain.Aku suka sikap dia yang sentiasa merendah diri walaupun bergelar pemain nombor satu dunia.

52 comments :

Fathiah Hamim said...

anak sidek! huhu

poona? punah harapan chong wei. hehe

NURUL NADIAH MAMAT said...

Anak2 sidek penggerak sukan badminton negara.....tabik spring kat dorg....hee...

masyiu said...

lin dan kacak!!!!!!!!!!!!!!!!!!

i am S!L4H.. said...

anak2 sidek. yeahh. rndu cite kartun die. hehe

em senior pnah jumpe x lee chong wei?

Pesona Algebra said...

Wahhhhhhhh cepat je Update dia

dayu_myself said...

tgok smlm mcm nak gugur jntung..
tpi xda rzki lagi la chong wei..
tpi smngt dia,mmng tabik spring r..
bgus gilaa....
wlupun dah tau lin dan mmng jaguh,
tpi chong wei still bt yng trbaek..

cik ungu said...

chong wei tetap no. 1 ok!


tak kire!tak kire!

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

gua paling teruja bile chong wei dive sambut smash lin dan..pastu die bgun balik..main mcm biasa..perghhhh

Far8 budak baik said...

tu ar seyes tension gile bab
kalahhh nasib baik man u menang
malam tadi..hahahahahaha
aku nympah ngan
lindan ni..badjet betoll..hihi

cik_paan said...

aku tak tengok


tapi dengarnye, great fight..


baguslah macam tu

fight till the last drop of blood, eh , sweat

L said...

perg.. still love malaysia..
sy syg awak?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/kasih-sayang.html

fadh leyanie said...

Rakyat Malaysia akan terus menykong Chong Wei :P

[sutera kasih] said...

chong wei tetap juara di hati rakyat Malaysia heee..cuma semalam tu tuah tak menyebelahi beliau..permainannya mmg hebat jgk..

Saiazuan said...

chongwei dah smpai limit rsanya.. slalu klu men set ke3 msti dia kalah.. hurm.. kna ada pelapis

A retarded kitty said...

highlight bagi game semalam ialah bila lin dan membuka bajunya

kekeke

aleen aiden said...

lee chong wei main cun smalam!hu3

~bUih-bUih ciNta~ said...

asyik2 sebab jaring pastu mengharapkn bulu tangkis keluar..huhuu..ruginya, kalo tak dh mnang..;p

TYNTHA LANA said...

Setiap perlawanan mesti ada kalah menang kan..huhu.. yang penting, biar kalah, tapi tetap bermaruah..chong wei dah berusaha sehabis baik :)

Anak2 sidek, huu..ingat gi kecik2 lu, suka baca komik pasal kisah hidup diorang..sekarang,semuanya sudah berlalu..kini bukan zaman mereka lagi dah.. ^__^

APAN said...

nak buat camne...kalah lagi ma...ngan lin dan lak tu.xpe...dpt duet bnyk gak tu kan.huhu...

nasib baik man u mng... :)

HAZWAN17 said...

@Fathiah Hamim:
punah-punah...baru nak jadi juara dunia buat pertama kali

HAZWAN17 said...

@NURUL NADIAH MAMAT:
tau tak pe...dulu feymes dorang ni..sekarang jadi coach pulak masing-masing

HAZWAN17 said...

@masyiu:
tough jugak siap bukak-bukak baju

HAZWAN17 said...

@i am S!L4H..:
sama la dulu siap kumpul time zaman sekolah...lee chong wei?penah jumpe dalam TV je haha

HAZWAN17 said...

@Pesona Algebra:
hehe cepat ke..biase la tu

HAZWAN17 said...

@dayu_myself:
tau takpe berdebar-debar tengok match semalam..last-last kalah..adeh

HAZWAN17 said...

@cik ungu:
tetap no 1 di kalangan orang malaysia

HAZWAN17 said...

@[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ:
belum lagi die sambut celah kelengkang lagi...pastu menang point pulak tu..terbaik

HAZWAN17 said...

@Far8 budak baik:
biasela lin dan ...penuh dengan tipu muslihat...dan keegoan seorang jaguh..yeah man united pun menang nasib

HAZWAN17 said...

@cik_paan:
memang fight..sampai 3 set...

HAZWAN17 said...

@L:
1-1 saya sayang Allah
2-2 sayang rasulullah
3-3 sayang ibu ayah

HAZWAN17 said...

@fadh leyanie:
jangan mudah mengalah..fokus sukan olimpik pulak

HAZWAN17 said...

@[sutera kasih]:
permainan lebih kurang sama..cuma mental mungkin berbeza..lin dan dilatih dengan dengan ala tentera

HAZWAN17 said...

@Saiazuan:
tu lah pasal..bile lah ada pelapis macam lee chong wei

HAZWAN17 said...

@A retarded kitty:
sambil menuju ke penonton..haha tough tu

HAZWAN17 said...

@aleen aiden:
tu la pasal...cuma nasib tak menyebelahi die

HAZWAN17 said...

@~bUih-bUih ciNta~:
tu lah pasal..banyak error..dah mata akhir tu semalam..aiyaaaa

HAZWAN17 said...

@TYNTHA LANA:
tu la..janji tak kena kitai dengan lin dan...anak-anak sidek sekarang jadi coach je hehe

HAZWAN17 said...

@APAN:
tapi umur dah meningkat..pelapis takde lagi..ish3....man u pun menang nasib jugak haha

iMBobo said...

wah fakta menarik, syok baca ni :)

shida'R said...

oklah no.2 yang penting jarak mata xjauh 21-23 ok jer..hehe..akak flu kuat nih tp BW juga kat blog2 fav hehe :)

amir aizat said...

nice facts! next time ad lg,huhu

cityiklan said...

Salam Ramadhan Dari Saya Buat Semua
Cityiklan
Iklancoffee
andaforex
Singgah Iklan

Hami Asraff said...

Seronok sebenarnya apabila Lin Dan berlawan dengan Lee Chong Wei. Buat rasa tak senang duduk.

i am S!L4H.. said...

hehe. hah dlm tb?
hahahahadehhh

Far8 budak baik said...

aku nympah lahh ngan lin..
badjet gile..
tahu ar badan katang..
li cong wei kurus kering je..
tapi x pyh lah buak2 bauj kan..
grrrr.hahaha

HAZWAN17 said...

@iMBobo:
terima kasih bro..saja berkongsi info-info

HAZWAN17 said...

@shida'R:
tu la nak buat macam mana..tak ade rezeki dia nak menang

HAZWAN17 said...

@amir aizat:
next kejohanan besar..sukan olimpik london

HAZWAN17 said...

@cityiklan:
salam ramadan jugak

HAZWAN17 said...

@i am S!L4H..:
silah orang penang mesti penah jumpe die kan..die asal sane kan

HAZWAN17 said...

@Hami Asraff:
penonton yang rasa tak senang duduk..die lagi la macam mana la rasa lawan lin dan tu

HAZWAN17 said...

@Far8 budak baik:
saje nak tunjuk dekat fan-fan perempuan die kot hahaha