Berakhirnya Kehidupan Seorang Student Practical

Assalamualaikum dan selamat pagi
Finally semalam aku berjaya menghabiskan industrial training aku selama 14 minggu dekat Sime Darby Kempas.Untung pulak minggu last tu ada banyak pulak event.Ada majlis berbuka puasa dengan staf-staf company hari Rabu hari tu then semalam ada majlis gotong-royong masak bubur lambuk dekat Sekolah Kebangsaan  Kong Kong Laut.Actually sekolah ni sekolah angkat company tempat aku praktikal.Kira program bubur lambuk tu salah satu khidmat sosial company kepada masyarakat setempat lagi-lagi time raya yang bakal menjelang tak lama lagi.Then,ada jugak penyampaian hamper sumbangan hari raya kepada individu-individu yang layak.


Best owh pergi sekolah rendah tu.Tiba-tiba aku teringat balik zaman sekolah aku dulu.Pakai baju sekolah yang hitam  sebab peluh dengan main kotor, gaduh-gaduh dengan member, main permainan kanak-kanak dan lain-lain lagi.Kesian kadang-kadang tengok anak-anak penduduk perkampungan nelayan dekat situ.Sekolah pun sekolah tak berapa nak besar.Sekolah pagi dengan sekolah agama petang dua-dua guna bangunan yang sama.Guru besar pun ada kata kadang-kadang sekolah buat pertandingan tapi tak ada hadiah sebab tak ada bajet.Buat pertandingan pun untuk melatih murid-murid supaya berani mencuba something walaupun tanpa ganjaran.


Overall banyak jugak yang aku belajar sepanjang latihan industri dekat kilang tu kebanyakan dari segi proses flow, safety dan lain-lain.Staf-staf pulak terbaik dan tak kedekut nak bagi pertolongan dan tunjuk ajar.Banyak cabaran sebenarnya dunia pekerjaan ni.Time nak cari kerja agak mencabar bila dah dapat kerja lagi mencabar fizikal dan mental lagi-lagi kerja yang memerlukan tuntutan masa yang lebih.Bangun awal pagi balik tengah malam tu memang biasa lah untuk engineer dekat kilang tu.Tapi yang aku kagum ramai engineer dekat situ ialah perempuan.So siapa kata perempuan tak boleh jadi engineer berjaya kan.
Hazwan: Praktikal dah habis.boleh lah update blog selalu kan?



36 comments :

INTAN said...

same with me... =) praktikal dah habis duduk umah taip report pulak..pas tu baru taip kat belog..

i am S!L4H.. said...

tahniah senior...dapat abiskan praktikum dgn jaya nye.
*tepuk2tangan* heee

yeahh engineer pmpuan. =)

bole la update laju2 lepas nih.
ngee

NURUL NADIAH MAMAT said...

tahniah Wan dah habis practical...

nad lambat lg practical....huwaa....

cik_paan said...

enjoy your freedom..ahahhaha

cucu umie said...

tahniah bro dapat abiskan praktikal.. alhamdulilah lepas ini tinggl tunggu masa untuk merasa pekerjaan sebnar plak..

NadiRah said...

student mane???
UTM kah?

taoslayerz said...

syabas...pas nih kna siap kn report praktikal la pule..huhu

meaw said...

wahhhhh!good job, dont forget to finish ur report,hehehe :D

eRza farEeha said...

tahniah hazwan!

Fathiah Hamim said...

tak sabar nak praktikal! *lambat lagi*

Nurul Iman Rosman said...

aduhai,
ttbe rindu time praktikal dulu.

titan said...

tahniah. dah abis praktikal..pasni turn cari kerja pula..

shida'R said...

lega x lega x adik hehe..lpas ni lengang la msa dia hehe..leh dating pas ni :P

Opah Kentang said...

selamat kembali belajar :)

Wanie said...

yeah, welcome to the club..hehe
eh lepas praktikal ade sem baru lagi ke?

yad'z said...

wahhh.. freedomm! glory! hehehehe
ley beraye sakan lah ea.. hehe

Far8 budak baik said...

perghh dah habis dahh dy...
tu lahh kalau pi sekolah sekolahh..
mmg akan terkenang memori lama kn..
peehhhh iftar ramai2
mmg best kn..
nk ikot!! haha

HAZWAN17 said...

@INTAN:
nasib baek lepas raya br kena anta report..boleh la beraya puas-puas dulu

HAZWAN17 said...

@i am S!L4H..:
terima kasih terima kasih..hehe
insyaallah boleh update selalu kalau rajin hehe

HAZWAN17 said...

@NURUL NADIAH MAMAT:
lega dah habis..penat jugak kerja ni hari-hari bangun pagi ahaha

HAZWAN17 said...

@cik_paan:
sebelum naik sem baru kena enjoy puas-puas

HAZWAN17 said...

@cucu umie:
tu lah..kena habiskan belajar dulu ape-ape hal pun hehe

HAZWAN17 said...

@NadiRah:
tambah i..uitm tapi ramai je budak utm praktikal kat sini

HAZWAN17 said...

@taoslayerz:
tu lah pasal..banyak jugak yang nak kena taip ni haha

HAZWAN17 said...

@meaw:
tak lupa punya...penting tu hehe

HAZWAN17 said...

@eRza farEeha:
thanks erza...hehe

HAZWAN17 said...

@Fathiah Hamim:
macam dah tak sabar je..tunggu-tunggu for that moment to come hehe

HAZWAN17 said...

@Nurul Iman Rosman:
tu la lepas ni mesti rindu zaman praktikal huhu

HAZWAN17 said...

@titan:
kena tnggu habis blajar dulu bro..ada setahun lagi insyaallah

HAZWAN17 said...

@shida'R:
hahaha..lega giler rase..nak dating dengan sape huhu

HAZWAN17 said...

@Opah Kentang:
setahun lagi huhu..welcome final year

HAZWAN17 said...

@Wanie:
ada lagi wanie...2 sem lagi sblm habis

HAZWAN17 said...

@yad'z:
tau xpe..boleh raye puas-puas

HAZWAN17 said...

@Far8 budak baik:
baru habis praktikal..belum habis belajar lagi haha

najwa said...

baru nk start praktikal this coming tuesday..sgt nerves n excited~~!! blogwalking bace experience org lain=)

najwa said...

baru nk start praktikal this coming tuesday..sgt nerves n excited~~!! blogwalking bace experience org lain=)