Segmen Lelaki Pun Kena Belajar Memasak Jugak: Cucur Ikan Bilis

Assalamualaikum....
Zaman sekarang tugas memasak bukan saja terletak atas bahu kaum wanita.Kaum lelaki pun kena jugak tahu serba sedikit tentang resipi-resipi masakan yang simple.Mana tahu satu hari nanti mak kita tak sihat ke bini kita demam AF ke tak dapat nak masak, at least dapat jugak kita jadi bidan terjun ambil alih tugas dorang dekat dapur.So aku nak share satu resipi yang baru aku belajar iaitu cucur ikan bilis tapi dekat Johor ni satu family aku panggil jemput-jemput.Senang saja buat benda alah ni.Meh sini aku ajar.


Mula-mula sediakan bahan-bahan utama iaitu tepung gandum, 2 biji telur, bawang, ikan bilis dan sedikit garam.Kalau tak ada barang-barang ni dekat rumah pergi la beli dekat kedai.Pastikan barang-barang ni belum expired lagi.Nanti tak pasal-pasal pulak sakit perut.Mula-mula buang kepala ikan bilis dan kopek bawang besar.Then blend kedua-duanya dalam blender.Terpulang sebenarnya ada orang suka makan cucur yang ada ikan bilis seekor-seekor.Ada jugak yang suka dihancurkan.




Then, masukkan setengah kilo tepung dalam mangkuk atau besen besar, masukkan dua bijik telur tadi dan kacau sehingga sebati.Bila dah sebati masukkan ikan bilis, bawang dan bancuh perlahan-lahan dengan air panas.Orang kata kalau nak guna air sejuk boleh jugak tapi nanti cucur akan jadi liat.Masukkan sedikit garam dan bancuh sehingga tak terlalu pekat dan tak terlalu cair.


Bila dah siap, panaskan minyak dalam kuali.Bila dah panas masukkan tepung yang dah dibancuh tadi ikut bentuk yang disukai.Nak buat bentuk bola ke, kereta ke, peta Malaysia ke.Then goreng sehingga kuning-kekuningan.Ada orang suka garing ada orang tak suka so depend atas minat masing-masing.Then boleh cicah dengan sos cili Maggi.


Hazwan: Time-time duduk rumah ni memang sesuai belajar memasak dengan mama



28 comments :

sizuka[Izzati] said...

nice.bakal suami mithali nih.syabbas bete.

Syuxer said...

wahh pandainya bro..:)..

aku just reti goreng keropok,burger,nugget n roti yang dicelup dengan telur heheh..

nak try yang bro wat tuh..:)

SyAE SyEa said...

waa~ salute r bro..
rjen nyer.. b4 na wat sndri ni adlh sgt lbeh bek rse yg senyor msk..an3 ?
ye r na mke sure respi ni mantop..hehe..
so,post la at uma eh..tq3 :)

RedVixen said...

gile lah... bini sayang lebih ni! :D

Fathiah Hamim said...

dap nya dap nya dap nya dap nya. lapaaaaaa. fa pun panggil jemput-jemput.eh orang johor yea?

yad'z said...

wahhh... untung lah future wife wan nanti.. ehhehe

Opah Kentang said...

hihi..kalau tak blender pun sedap je..
:)

boleh la pos kat opah sikit jemput2 tu :P

nap.s.ter said...

dah boleh kawen dah nie.tahniah.clap3. :P

kpah k-poh said...

yey..dah boleh kawen..!!!hahhaaa

Cik Jannah said...

haha..wan.. kasik sket cucur..

adwafarahin said...

alololo comelnye bile laki wat jemput2
hahah
ok wan da bole kawin :P

shida'R said...

dah boleh kawen dah..ank sapa la nih ^_^

KinosKoko said...

cool r wan...seronok la pandai masak..wewooo

HAZWAN17 said...

@sizuka[Izzati]:
mudah-mudahan...cewah hahaha

HAZWAN17 said...

@Syuxer:
kire ok la tu..janji pandai buat someting kat dapur

HAZWAN17 said...

@SyAE SyEa:
kalau post nanti sejuk dah tak sedap..nak kena datang umah la hahaha

HAZWAN17 said...

@RedVixen:
hahaha....kalau tak sayang gak tak tau la

HAZWAN17 said...

@Fathiah Hamim:
haah orang johor..fa orang mane pulak hehe

HAZWAN17 said...

@yad'z:
memang untung tak hengat punye haha

HAZWAN17 said...

@Opah Kentang:
haah opah ade yang suke blender..ade yang tak suke..so depend la hehe...nak post?jauh sangat la... kene datang umah la kalau nak rase

HAZWAN17 said...

@nap.s.ter:
yes3..dah boleh haha

HAZWAN17 said...

@kpah k-poh:
kire dah lulus la eh kak hahaha

HAZWAN17 said...

@Cik Jannah:
jemput datang umah ye haha

HAZWAN17 said...

@adwafarahin:
yes dah boleh dah kan..kne kumpul duit je hahaha

HAZWAN17 said...

@shida'R:
anak sape la kan..rajin betul hahaha

HAZWAN17 said...

@KinosKoko:
ala...senang2 je..yang susah2 tak reti lagi haha

Che Sayzzuwan said...

A'aa lagi kot klu lelaki yang masak..nmpk romantik...lebih2 lg ble isteri demam ke ap hehe

http://duniadalamjaket.blogspot.com/2011/07/lelaki-fobia-dengan-memasak.html

Faridzuan said...

Saya pun nak belajar jugalah masak cucur bilis, sebab sebelum ini buat sendiri tak menjadi, asyik lembik lembik, membazir tepung saja.