Kisah Benar: Pengalaman Di Rumah Banglo Mona Fendi Seksyen 12

Hari itu hari Khamis 17 Mac 2011.Aku dan dua orang classmates sibuk bercerita tentang rumah banglo Mona Fendi yang dikatakan berhantu yang famous di Shah Alam di belakang dewan kuliah sambil menghiraukan lecturer yang mengajar di hadapan.Salah seorang dari classmates aku bercerita tentang pengalaman rakannya terserempak dengan entiti yang menjenguk dari atas tembok rumah banglo tersebut ketika mereka cuba masuk.Akibatnya, mereka mengambil keputusan untuk pulang sahaja malam itu.Tiba-tiba seorang lagi classmateku bersuara.

"Malam ni malam Jumaat.Jom kita pergi rumah banglo tu".
"Jom.Shoot mesej dekat budak-budak lain.Malam ni kita pergi", jawabku pantas.

Jam 12 malam.Kami berkumpul di Bus Stop Seksyen 2 dan mula bertolak ke rumah banglo tersebut di seksyen 12.Terdapat 7 orang yang semunya yang mengikuti konvoi malam jumaat tersebut.Setibanya di sana, kami meletakkan motosikal di hadapan rumah dengan posisi yang memudahkan kami melarikan diri sekiranya sesuatu berlaku.Suasana di rumah banglo separa siap tersebut memang menakutkan ditambah keadaan malam yang gelap.

Kami mula memanjat pagar rumah banglo tersebut.Cerita classmateku petang tadi tiba-tiba bermain di fikiranku.Hatiku mula berdebar.Setelah semua selesai memanjat pagar, kami memulakan operasi untuk menjelajah  banglo tersebut ditemani cahaya lampu  handset.Ruang dalaman banglo tersebut sangat besar.Ada sebuah kolam kecil di bawah tangga.Di sebelah luar pula terdapat sebuah kolam lain.Then kami mula menaiki tangga untuk ke bahagian atas banglo dengan penuh berhati-hati kerana tiada pemegang sisi di tangga tersebut.Tersilap langkah boleh membawa padah.Silap haribulan kemalangan boleh berlaku.

Dibahagian luar atas terdapat laman yang menghubungkan sebuah lagi pintu pagar.Mungkin tempat parking  kereta-kereta mewah fikirku.Kemudian kami pergi pula ke bahagian belakang rumah yang dipenuhi pokok-pokok liar yang menambahkan lagi angker rumah banglo ini.Tiba-tiba hidung kami menangkap satu bau.Masing-masing berpandangan sesama sendiri.

"Damn siapa pulak kentut ni', kata salah seorang dari kami.Semua orang menutup hidung masing-masing sambil menyumpah seranah.
Kami meneruskan menjelajah keseluruhan ruang rumah tersebut.Selepas itu kami pun pulang.Walaupun tidak menjumpai apa-apa yang pelik tapi kami sangat puas kerana berjaya masuk di dalam rumah tersebut. yang dikatakan berhantu oleh ramai orang.Lain orang lain pengalaman.

Hazwan: Amacam?Seram tak.By the way, makhluk-makhluk ghaib ni memang ada sebenarnya.Terpulang kepada kita sebenarnya nak percaya atau tak.Jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri.Gambar memang tak ada sebab malam kan.Tapi kalau nak tengok gambar rumah banglo yang kami masuk tengok dekat link bawah ni:

63 comments :

SyAE SyEa said...

wah~ gilak r n3..suspen da cukop..igt an klimaks gempak..ades~
p, ta pe..len org len pglmn..hahaha^^

HAZWAN17 said...

@SyAE SyEa:
hahaha..betul la..nothing happen at all...syukur :p

Myra Ayreen said...

SERAM gak tuh . fuhh ! 7 org pun angka yang ganjil jugak . ekekeke :D

Bella Bell said...

perghh..seram3...hehhee

HAZWAN17 said...

@Myra Ayreen:
owh tak boleh pegi angka ganjil erk..tak tau la pulak

HAZWAN17 said...

@Bella Bell:
seram kan...nak lagi seram kena try pegi..

sakinahsharif said...

ni rmh yg mne satu eh?
saye pn duk s.alam~ pnah gak dgr psl rmh hntu nih tp x silap yg tu bkn rmah tun gafar baba ke? mgkin sye yg tersilap kot..

shereena said...

brani gila pegi malam2..h0h0

i am S!L4H.. said...

oww senior pegi skodeng2 erh. seb bek x de ape2 berlaku yg seram.

uishh rase seram plak nk tekan link gamba tuh.
senior, ade dgr x cite psl rmh sewa student uitm sh alam kot. yg rmh dorg kne kacau. bce gile seram. yg sewa kne bayar 50 je. pnah x? femes kot cite tu. btol ke...

FariehanIbrahim [LBC] said...

uishhh! g banglo mona fendi kottt,
tak seram ke..tgh2 mlm plak tuh!
>.<

HAZWAN17 said...

@sakinahsharif:
rumah ni dekat seksyen 12...dekar rumah orang-orang kaya sane..tu la tak tau rumah siapa..tp student2 sini sibuk cerita tu rumah mona fendi..tak tau la betul ke x..wallahualam

HAZWAN17 said...

@shereena:
saje-saje menikmati keindahan malam...

HAZWAN17 said...

@i am S!L4H..:
penah jugak dengar..yg tu rumah lain rasanya...banyak sangat rumah kosong area shah alam ni...so macam-macam versi ade...sebab tu kitorang saje pegi malam tu...

HAZWAN17 said...

@FariehanIbrahim [LBC]:
seram tapi nak tau punye pasal redah je la

zidEL zhafiz said...

ape kate gi seekers umah depan wetworld kat seksyen 2 tuh..~~~

i am S!L4H.. said...

owhh. ish berani plak kn nk pegi mlm2 tu.
tp ramai2 x pe gak, klo sorg mau cramp kt ctu. haha

nadya nordin said...

kau ni takde penyakit carik penyakit. apo ntah.

HAZWAN17 said...

@zidEL zhafiz:
rumah sewa rm50 tu erk?
dah lalu situ..tp rumah tu dalam taman perumahan...pastu owner rumah tu dah pasang kawat duri dekat pagar sekeliling rumah tu...nak masuk takut org sebelah umah depan umah repot polis bising...

HAZWAN17 said...

@i am S!L4H..:
kalau sorang-sorang memang tak la

HAZWAN17 said...

@nadya nordin:
haah tu lah pasal..saje je weh..dengar orang lain asek bercerita je..nak jugak sesekali merasa

feyus said...

mmmm, cerita hantu cerita duniawi. huhuhu
Jom Sertai Link Exchange, Tingkatkan Trafik Blog

: JannahSuhaimi : said...

macam best jaa..~ huhu..

saya_arief said...

boley pulak bikin ekspedisi macam tuh.
:D

::nuRuLaDHar:: said...

pergghhh..kalaw nurul lah, xsior teman nak ikot..bhahahaa nak lalu depan rumah tu pun belom tentu berani..adess~~

pape pun..best konvoi eva!! haha

yanie j said...

woooo..ane hantunya?uhukk wat suspen je...DAAAA Mcm seekers HAHAHAHA :p

dya adriza said...

haha. hantu malu nk keluar la tu bila org kata kentut dia busuk =P

Puan Besar Shag Yahaya said...

Kenapa tak ajak Shag sekali. Sobs merajuk!

Belalang Hijau said...

dulu sblm kawen belalang and the geng pun suka sgt g jelajah ke tempat2 yg d katakan berhantu dan keras.

benda2 ghaib mmg susah nak tunjuk muka kalau kita pegi dgn niat nak tgk diorang...hee

iszieylyanziy said...

haha,,sengalll

i am S!L4H.. said...

haha. ce try g sorg2. lalalalala

SyAE SyEa said...

cuak meyh..ta dpt tgok waktu sing..mlm bru free..huwaa~ seram daa..hahah

wany said...

amboih berani nye. bleh jadi seekers pas ni. hehe

*bleh plak ade yang terkentut. haha

FATIN SYAFIQA said...

wuih, yg link kau bg tu ada part mcm seram je.huhu

FATIN SYAFIQA said...

wuih, yg link kau bg tu ada part mcm seram je.huhu

yad'z said...

arhh...link tu sangat seram.. meremang dowh... ah, yadz zoom that gambar... adeh.,,

HAZWAN17 said...

@feyus:
tapi syaitan, jin, iblis tetap ada kan....

HAZWAN17 said...

@: JannahSuhaimi ::
memang best..time ni la nak rasa degupan jantung meningkat ke kelajuan 120km sejam

HAZWAN17 said...

@saya_arief:
ekspedisi kembara malam...hehe

HAZWAN17 said...

@::nuRuLaDHar:::
huhu...bila lagi nk beranikan diri.. tapi memang pengalaman yang tak dapat dilupakan la..nk masuk lagi sekali kena pikir 2-3 kali dulu

HAZWAN17 said...

@yanie j:
pegi cek gambar dekat link atas tu..macam ada nampak something je

HAZWAN17 said...

@dya adriza:
macam tu pulak erk haha

HAZWAN17 said...

@Puan Besar Shag Yahaya:
shag nak pegi ke..kena buat next trip ni

HAZWAN17 said...

@Belalang Hijau:
ni pun first time pegi...maybe camtu kot..kalau nk tengok memang tak jumpa

HAZWAN17 said...

@iszieylyanziy:
aik apsal sengal pulak..haha

HAZWAN17 said...

@i am S!L4H..:
tak mau lah saya..huhu

HAZWAN17 said...

@SyAE SyEa:
tau pun seram....

HAZWAN17 said...

@wany:
kalau ada peluang next time..tapi ni pun dah cukup berdebar dah ni

HAZWAN17 said...

@FATIN SYAFIQA:
yup..kisah mereka lain pulak...

HAZWAN17 said...

@yad'z:
ada nampak apa yadz?

ain revival said...

siyess ke ko pergi...??errr...
ak n da geng pegy gak ..tapi x masuk dalam..juz perhati dari jauh jep~

HAZWAN17 said...

@ain revival:
kenape tak percaya ke..betol la pegi hari tu..last week

Cik Mira said...

perghh berani btol korang ni aiyo. btw, amek course ape kt uitm?

pwincess Lov3y dOv3y said...

berani maty.
tang yg kentot tu.cam nak ketok jerk sape yg tetibe kentot tu.ahaak..

HAZWAN17 said...

@Cik Mira:
tak ade la berani sangat pun huhu..saje-saje nak try..kat sini amek chemical engineering

HAZWAN17 said...

@pwincess Lov3y dOv3y:
haha..saje jerk buat suspens :p

::fadxieza:: said...

oit..berani gilew..
huwaaa!!

cik tenggiling said...

takut sangat..wuwu..

Me said...

weyy..SUMPAH seram siot..akU DAH TRY msuk ngn kwn2 aku..ada yg dengar bunyi org mengilai..kiteowg pergi pon mlm jumaat..kul 1..tau2 ada yg nmpk kelibat..seram seyh..mls aku pergi ag...

Faisal Awiengs said...

Salam Hazwan
Mula2 aku nak ucapkan thx coz sudi letakkan link blog group kami didalam entri ni as reference,
biarlah aku yang jelaskan kat sini,actually rumah ni tiada kena mengena pun dengan mona fandey,anyway keep it up...

Alex Bandit said...

Your article swept me away with its vast information and great writing. Thank you for sharing your views with such passion. I like your views asia pacific hotel dhaka

Rumah Sewa RM50 said...

hi

https://www.facebook.com/RumahSewaRm50

filemrumahsewarm50.blogspot.com

Eka Adzamy said...

Seram juge ekh abang-abang :(

Eka Adzamy said...

Seram juge ekh abang-abang :(