Keputusan Peperiksaan Uitm Dah Keluar Tapi Result Aku?

Pagi tadi dalam pukul 3 pagi tiba-tiba inbox emel aku dimasuki emel dari penghantar misteri bernama ISIS dengan tajuk emel  'UITM EXAMINATION RESULT FOR SEMESTER 2010'.Alamak keputusan UITM  semester ni dah keluar.Tanpa membuang masa aku membuka emel yang dihantar sambil di dalam hati aku tertanya-tanya 'Repeatkah aku untuk semester 5?'.Semester yang penuh dengan subjek-subjek core yang yang digabungkan untuk 12 minggu pengajian.Sampai Ketua Program EH220 (Bachelor In Chemical Engineering) pun pernah berkata semester ini merupakan semester yang sangat kritikal bagi student-student seperti kami.Senior-senior juga berkata perkara yang sama.


Aku meneliti satu demi satu subjek dalam mini transkrip.Subjek pertama Arabic Language III (BAB501).Tahniah anda dapat (A-).Tak sia-sia ustazah aku ajar setiap minggu.Ni merupakan sem terakhir untuk Third Language.Sem depan dah tak ada lagi dah.

Seterusnya subjek kedua dalam senarai.Plant Design And Economics (CHE604).Subjek yang mempunyai credit hours tertinggi untuk semester ni dengan 4 jam kredit.Aku lihat dari kiri ke kanan.Memang lah dari kiri kanan kan kalau kanan ke kiri dah macam baca tulisan jawi pulak.Yes ramalanku tepat belaka.Aku gagal untuk subjek ni.Aku just dapat C-.Memang time final exam aku cam blur-blur nak jawab soalan paper ni.

Next Chemical Engineering Laboratory IV(CHE 612).Subjek ni kami belajar menggunakan sofware simulation Hysys.Test memang aku tak dapat jawab.Sebab setiap kali Hysys punya lab aku just copy orang punya edit-edit masuk dalam report.Study smart kan aku?Subjek ni aku dapat B.Wah, not bad.

Kemudian subjek pemindahan haba atau dalam englishnya Advanced Heat Transfer(CHE623). Satu simbol huruf yang agak cantik terpapar iaitu capital D.Maknanya fail subjek yang kedua.Untuk subjek ni maybe sebab group aku kantoi copy paste assignment last hari tu.Dua orang termasuk aku dalam group yang sama fail.Yang lulus pun just cukup-cukup makan.Maybe result final exam mereka better lagi dari aku.

Then Leadership and Professional Ethics For Engineers (CHE680).Subjek yang memerlukan kumpulan aku untuk menganjurkan program sebagai salah satu assignment.Kami berjaya menganjurkan satu program amal yang melibatkan futsal, permainan dota, jualan amal dan kutipan derma.Jumlah kutipan mencecah RM2000 dan kami telah sumbangkan untuk projek surau dua buah sekolah iaitu Sekolah Kebangsaan Sementa dan Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Kapar Indah.Gred yang diperole B+.

Process Modelling And Simulation (CHE692).Setiap kali test aku dapat markah paling rendah dalam kelas.Aku paling susah nak paham subjek ni.Aku ingat dah fail sekali lulus.Cukup-cukup makan.Alhamdulillah dapat C.

Subjek terakhir Advanced Chemical Reaction Engineering (CPE624).Dalam kelas aku ada beberapa orang senior yang repeat.Gred yang aku dapat C+.

Hazwan:Sekian ulasan untuk result aku bagi sem ni.Agak-agak berapa pointer aku?kalau betul aku bagi hadiah topup free.Cepatlah teka.Semester depan kena amek paper plant design dulu sebab kalau tak lulus aku tak boleh daftar subjek Design Project untuk sem tujuh nanti.Design Project ni macam Final Year Project 1.

51 comments :

ika honey bunny said...

takpe sem depan buat elok2 ye :)

nadya nordin said...

uish. memang aku bce sbject uh pon aku da penin dah. lgkan nak belajo en.
hmm, kau kene work hard lg weh. maknanya yg sblm ni tak cukop.

papepon tahniah.

HAZWAN17 said...

@ika honey bunny:
ye baik ika..sem depan kena usaha bersungguh-sungguh hehe

eRza farEeha said...

wahh..msti gempak ni..:)

chittysarah said...

firstly tahniah tuk third language~~
semoga berjaya sem depan~~
n u can do it~~
lalala~~

nak teka nie..
mungkinkah 2.something?
tul ke??

HAZWAN17 said...

@nadya nordin:
tu la kena work hard lagi...
kena melipatgandakan usaha..hehe

HAZWAN17 said...

@eRza farEeha:
mane ade gempak kalau dah fail 2 paper cik erza oi..hehehe

HAZWAN17 said...

@chittysarah:
third language mmg selalu dapat A..tp selalunya tu je la yang dapat A dalam sume subjek...cepat-cepat teka..mana boleh 2.something..kena ada value dibelakang hehe

Yanie J said...

pe2 pn cngrt wan..
next sem ley wt lg tbaik :P

cik ETTY said...

jum kite pulun tuk sem dpn lak~

i am S!L4H.. said...

wahhh ok kot..sy pn x tau nk nilai..ngeee

fatin hanani said...

haha nak kena teka ka??
hehehe
apa pun cuba lagi sem depn yar :D
hehe
satu ja kan kena rpt
xpa la..nak wat cm na :D
yang lain ok la tu :))

Fitrihadi said...

wah kongsi markah nampak..kalau aku memang segan nak kongsi.. markah pun atas pagar je. adeh..

chittysarah said...

ade value eh~~
2.8 something kot

yang penting atas 2.5
lalala~~
tul x??

SENORITA ZATY said...

huhuhu m semoga dpat dekan sem depan , hehhehe :D

HAZWAN17 said...

@Yanie J:
ye insyaallah..kena study hard ni..lg 3 sem lagi hehe

HAZWAN17 said...

@cik ETTY:
jom pulun...start dari skrg haha

HAZWAN17 said...

@i am S!L4H..:
teka je lah junior..bukan suruh nilai

HAZWAN17 said...

@fatin hanani:
dua la fatin kena repeat huhu

HAZWAN17 said...

@Fitrihadi:
perkongsian supaya tak ikut jejak langkah aku yang banyak main hehe

HAZWAN17 said...

@chittysarah:
ish yeke.takkan 2 paper fail atas 2.8 kot

HAZWAN17 said...

@SENORITA ZATY:
dekan maybe tak kot.anugerah timbalan dekan ok tak?

chittysarah said...

2.0 keatas la gitu..
erm bape ek..
tau2..
2.56~~~

*pakai sebut jer*
lalala~~

HAZWAN17 said...

@chittysarah:

tu cam tinggi sangat je sarah hehe

chittysarah said...

masih tinggi ke hazwan~~
nak adiah nie..
lalala~~

sem lepas pun 2 failed..uhuks..
pointer rendah giler~~
2.0 pun xsampai~~
tapi kamu mesti 2.0 kan?

*teruk tul sem lepas..*
lalala~~

HAZWAN17 said...

@chittysarah:
wah sampai bawah dua erk...
study kt mane tu sarah huhu
haah atas 2.0..nasib baik,,kalau tak kena amaran la dari JPA

~~nAzIrAh aShAr~~ said...

huhu..beb..ptotla ko ckp ok ak yer result..ko ye paper..adoina..manyak pecah kple lowr..btw..sem dpn work more hard k..aja2!! same goes to me..hee(*_^)

Anonymous said...

nk tmpg tny..lau kte de fail pe perlu kte buat? coz sy br part 1 sem lepas.sblm ni dip di poli..

HAZWAN17 said...

@~~nAzIrAh aShAr~~:
gudluck untuk sem depan naz...

HAZWAN17 said...

@Anonymous:
kalau ada fail repeat lah sem depannya.tapi kena tengok dulu ada tak kelas untuk subjek tu.kalau tak ada kena tunggu sem berikutnya

Anonymous said...

owh..jadi yg registeration for supplementary exam 2 plak 2uk aper..
betul ke de member sy ckp paper repeat kena byr rm200?

HAZWAN17 said...

@Anonymous:

ni petikan yang diamek dari student portal...untuk suplemetary exam

This system is open only for student :
a. Program Diploma and Degree Only.'
b. Currently in Final Semester.
c. Failed maximum 2 courses with FINAL EXAM

yang bayar 200 tu kalau nak amik short sem je kot..kalau sem biasa tak kesah la janji tak lebih maksimum kredit hours

Anonymous said...

@HAZWAN17:

owh ok..jd supplementary 2 perlu diisi la ye jika ade subjek fail?
lau cam2 thanx kpd cik hazwan coz byk m'bantu.. :)

Anonymous said...

@HAZWAN17:
You're not valid to register any courses for Supplementary Examination. ( CK-X2 )
There are courses that is not LP status for your next sem.
Only staff can register your Supplementary Courses.
Please contact your faculty/campus to make a registration.

HAZWAN17 said...

@Anonymous:
eh bukan-bukan,,,,,suplementary kalau memenuhi syarat-syarat kat atas tu.kau kan budak 1st sem,,supplementary tu untuk budak final semester yang ada paper repeat...kalau kes kau ni...kita daftar subjek macam biasa...

Anonymous said...

@HAZWAN17:owh..ok2..huhu thanx..slh fhm..jgn mrh er.. :)

Gecko Art said...

@Anonymous:

mane ade marah bro,,tu ayat penegasan jerk hahaha

eZad niMo said...

waaa~ gudluck wan!! hehe, nimo pnh failed 1 subjek masa part 2 :P

Anonymous said...

@Gecko Art:huhu..sj jer..smgt dye da tlg terangkan tp kte lak slh receive.. :)

i am S!L4H.. said...

teka?ape yg repeat nye senior?dh bce entry ketawe...

syae ayea said...

lpak bro..wat btol2 pas ni..heh..
pointer tu mybe 2.30 kot..
nyway,gdlck..learning from mistake yep :)
chaiyok!

HAZWAN17 said...

@i am S!L4H..:
ada repeat dua paper la..uitm c- dah kena repeat

HAZWAN17 said...

@syae ayea:
hampir-hampir la 2.3 tapi bawah lagi ish3 haha..sem ni blaja betul-betul konon-konon la

Anonymous said...

slm.nk tnya. cmne nak repeat 1 pper yg ggal utk sem 1? cik hzwn ad komen sblm ni dftr sbjk cam biasa. tpi cne eh? kt student portal atau kena jmpa admin untuk inform yg kita kna rpeat? saya dah rgster untuk sem 2 pnya sbjk sblm result xm kuar. tq :)

hazwan said...

@Anonymous:
salam kalau dekat fakulti saya, amek borang dekat pejabat isi, jumpa penasihat akademik amik sain, jumpa lecturer yang ajar amek sain.then hantar borang tu dekat pejabat.kalau fail tak boleh daftar subjek macam biase dekat student portal

Anonymous said...

oh. pastu kita kena g kelas cmna? pihak pjbat aturkn or kita pilih sndiri ikut bila kita free..yuran akan dikenakan brapa utk 1 sbjk yg fail? :D

Anonymous said...

kalo de fail sub mse part 1..pas2 amik mse part fail jgak...pas2 trus xamik dh so bleh ke kalo kte wat supplementry paper tuk subjk 2???

HazwanDotCom said...

@Anonymous:
paper suplemen untuk student sem akhir je..dan tak lebih dari 2 subjek time nak amek paper tu

yaya said...
This comment has been removed by the author.
zul hafifi said...

Kalau dapat c kena repeat paper ke x

nurul syahida said...

nak tanya apa maksud kalau dia tulis macam ni

You're not valid to register any courses for Supplementary Examination. ( CK-X2 )
There are courses that is not LP status for your next sem.
Only staff can register your Supplementary Courses.
Please contact your faculty/campus to make a registration.
tolong bg respon asap ye , terima kasih