Keselamatan di Tempat Kerja

Salam semua.Hari ni aku sebagai bakal seorang engineer nak bagi sedikit talk berkenaan keselamatan di tempat kerja ataupun lebih dikenali sebagai 'safety at works'.kadang-kadang selalu keluar dekat paper atau berita tentang kemalangan-kemalangan di tempat kerja seperti di tapak pembinaan, industri dan sebagainya.sebenarnya keselamatan di tempat kerja ni sangat penting tak kiralah korang ni bos ke, engineer ke hatta buruh kasar sekalipun.Sebab apa?aku nak cerita pengalaman aku.kes pertama.seorang kawan aku hujung jari dia hancur termasuk mesin yang sedang rolling.kes kedua, seorang nepal dekat tempat aku kerja part time dulu tersepit tangan dalam mesin label.so dibawah ni aku nak bagi contoh-contoh perkara yang tak sepatutnya dilakukan semasa di tempat kerja.



 1-topi apa yang buruh binaan ni pakai?

 2-welder ni kalau topeng muka dia terkena percikan api tu agak-agak terbakar tak?

 3-pekerja kapal yang kreatif

 4-dua pemandu forklift yang profesional tapi ingat malang tak berbau kan?

5-Bang, agak-agak kayu tu kuat tak?tak reput ke?

7 comments :

gdoupt_monster71 said...

majikan harus ambil serius keselamatan ni, lagi 1 kite sendiri lagi perlu berhati2

HAZWAN17 said...

@gdoupt_monster71yup betul tu bro...majikan kena jugak bertangungjawab tentang keselamatan di tempat kerja..kne slalu wat fire drill,talk dan lain2 pasal safety ni

azhar said...

alamak...seriau tgk gambar2 tu..mmg carik nahas

HAZWAN17 said...

@azharseriau kan bro..aku pn same..camne la t ak keje

ecah..merangkap anak cik nan said...

kite pon blaja ni gak...amek OSHA...

HAZWAN17 said...

@ecah..merangkap anak cik nanOSHA tu ape ecah?mesti ade kne mengene dgn safety

kerol said...

dalam isu safety nie semua pihak perlu
memainkan peranan samada majikan
mahu pun pekerja itu sendiri. Macam
tempat kerja saya,hari-hari akan ada safety
talk sebelum memulakan kerja.