Kenapa Perempuan Kena Berkahwin Dengan Seorang Engineer?

AMARAN: Artikel ini bakal mengubah pendirian hidup anda dalam sekelip mata dan sekaligus akan menyebabkan anda berfikir 50 kali untuk mencari pasangan hidup yang ideal.Selain itu, artikel ini juga bakal mengundang rasa tidak puas hati dan marah dalam diri anda.Hanya orang yang betul-betul berani sahaja digalakkan membaca artikel ini.Teruskan membaca artikel ini untuk mengetahui kelebihan menjadikan seorang Engineer sebagai pasangan hidup anda.


 Mengapa anda kaum perempuan perlu berkahwin dengan seorang Jurutera@Engineer berbanding graduan dari bidang Undang-Undang, Pentadbiran, Seni atau Perubatan?Disini terdapat 3 fakta kukuh yang menyokong pernyataan tersebut.

1-Kehidupan yang lebih terjamin
Seorang engineer bakal menyediakan kehidupan yang terjamin kepada anda.Pada umur 27 tahun, seorang jurutera mungkin sudah mempunyai pekerjaan yang terhormat, stabil dan mempunyai pendapatan yang tinggi untuk memiliki kereta , melabur, kehidupan yang selesa, berkahwin dan juga membeli sebuah rumah.
Manakala
-Lulusan undang-undang masih bekerja sebagai apprentice di firma-firma guaman
-Sebahagian lulusan pentadbiran baru sahaja gagal dalam rancangan perniagaan mereka yang pertama
-Lulusan seni masih mencari pekerjaan
-Lulusan sekolah perubatan masih menjadi doktor pelatih di hospital-hospital

2-Kegigihan yang tinggi
Seorang teman lelaki yang bergelar engineer akan memperuntukkan jumlah masa dan usaha yang tidak terjangkau banyaknya untuk memahami anda.Ini kerana seorang engineer sangat bekerja keras untuk memahami pekerjaan mereka.Semestinya mereka akan berusaha keras untuk memahami diri anda juga seperti memahami pekerjaan mereka jika mereka percaya anda-adalah satu-satunya insan yang istimewa dalam hidup mereka.Jika mereka tidak memahami diri anda pada mulanya, mereka akan terus berusaha.Jika mereka masih tidak faham, mereka akan mencari kaedah yang tepat untuk membuatkan anda gembira.Sebagai contoh (membeli cincin berlian=satu minggu kebahagian).Jika mereka telah menemui formula rahsia tersebut, mereka akan terus mengulanginya hingga menepati hasil yang dikehendaki.
Berbeza dengan
-peguam yang akan sentiasa berdebat dengan anda
-graduan pengurusan yang akan mengawal perbelanjaan anda
-graduan seni yang akan mengubah penampilan anda
-graduan perubatan yang akan menjadikan anda seperti nurse di hospital

Sangat mudah untuk engineer menjadikan anda satu-satunya insan yang mereka sayangi dalam hidup mereka umpama anda salah satu daripada projek mereka dan mereka akan tersangkut pada anda selamanya.

3-Seorang teman lelaki yang bergelar Engineer tidak akan mengkhianati kepercayaan ana
Buktinya
-para peguam mungkin akan berbohong kepada anda
-seorang graduan pentadbiran mungkin akan menipu wang anda
-seorang graduan seni adalah seorang penggoda
-seorang doktor mungkin hanya melihat anda seperti seorang mayat

Teman lelaki bergelar engineer terlalu sibuk untuk mempunyai hubungan istimewa lain dan jika ada, mereka akan terlalu bodoh untuk berbohong kepada anda.Oleh itu, seorang engineer ialah the most secure boyfriend yang anda pernah temui,cukup kaya dan akan tetap mencuba untuk memahami dan menyenangkan anda, tiada masa untuk mempunyai hubungan istimewa lain dan terlalu bodoh untuk berbohong.mereka juga sangat cool berbanding orang lain.

Sumber Asal.Diterjemah dan ditokok tambah oleh aku.

Hazwan:Artikel ini hanya gurauan semata-mata.tiada kena mengena antara yang hidup ataupun mati.Sape nak kahwin dengan aku?aku kan bakal engineer? :p









88 comments :

~~nAzIrAh aShAr~~ said...

aku book ko la g2 wan..single agy an??(*_^) hahahahahahhaahhahaha

Amyna said...

Owhh 3 fakta.. heh heh heh!

░♥si lampu neon♥░ said...

aku cam jeles je kot tgk ade kawan tu kawen dgn engineer nih. siap g melancong sane sini kat europe..perghhh ;) suami engineer MAS> so tiket terbang free ~ ;)

Awie said...

Gila ahh wann!! tabik tuan engineerr!!! hahahaaa...

morriss said...

aku sokong entri ni..sbb aku engineer..hahaa

ema said...

lawak wan....tgelak aku bca article ko 2....tabik spring utk ko....hahaha...engineer is much better ahh...mentg2 la dia bdak engine....:)

sizuka[Izzati] said...

hahaha.info yg menarik+kelakor..kakaka~

HAZWAN17 said...

naz-hahaha..boleh im single but not available haha

amyna-banyak lagi sebenarnya tapi 3 je da cukup kot hehe

si lampu neon-tengok..kan dah ade bukti..tak cukup lagi ke hehe

awie-haha...tabik jgn tak tabik

morris-glory2 engineering hehe

ema-bukan ak sorg kate kot..da ramai da hihi

sizuka-thanks hehe...

nrshasha said...

mcm blh dterima akal jek hahaha
adik aku pon bakal engineer gak..

HAZWAN17 said...

mmg boleh diterima akal pn hehe

~~nAzIrAh aShAr~~ said...

alahai wan asal not available niwh..hesh melepas la niwh ea..hek3

HAZWAN17 said...

@~~nAzIrAh aShAr~~
hahaha.....kan ramai lagai bakal2 engineer aiman,os,mael haha

DaHLia said...

hhhaa..entry promots diri ek :P
seb bek muda lagi,,,haha

HAZWAN17 said...

@DaHLia:
serampang dua mata ni kak sebenarnya haha

Miss SurferParadise said...

dah agak dah .. mesti promot diri sendri .. kan ?? kan ?? kan ???

HAZWAN17 said...

@Miss SurferParadise:
bukan la miss..kebetulan jerk sama dgn artikel ni hehe

s1t1 2uL41k4 said...

kelakar. hehe

Anonymous said...

kebahagia rumah tangga bukan datang dari pekerjaan tapi datangnya dari ANUGERAH dari Allah s.w.t....

abg ipar ko... said...

mcm mana lak kalau jd bini pemain bola???err...pemandu lori ke?err..perdana menteri ke?technician elektrik ke?hehe...

Ain Rosmi said...

Hahahahaha! I'm so gonna share this entry!

Nurul said...

Kalo gf y engineer...

cerita-gadis-ini said...

terbaekk la...minta izin share ye..

CIPOI said...

BETUL TU...ENGINEER DLM 2 TAHUN DAH BOLEH UP GAJI KE RM4K+...5 TAHUN KE ATAS BLEHLA UP KE RM6K-RM10K...TGK BIDANGLA...KLU GOMEN LAMBAT CKIT...HEHE...

HAZWAN17 said...

@s1t1 2uL41k4:
thanks :)

HAZWAN17 said...

@Anonymous:
btul ni..artikel ini untuk santai-santai saja

HAZWAN17 said...

@Ain Rosmi:
silakan ain

HAZWAN17 said...

@Nurul:
kalau GF yang engineer mesti sempoi punye life nanti

HAZWAN17 said...

@cerita-gadis-ini:
boleh saje :)

HAZWAN17 said...

@CIPOI:
ade senior baru keje basic gaji dah 3k huhu

Anonymous said...

ah. dokter pelatih gaji 4k la bai. belum dokter lagi

Anonymous said...

fakta mmg menarik tp in reality x jg
ex bf aku pon engineer gk, tp sengal gak, penat2 aku setia, dia p cri ppuan lain, then ppuan tgal dia,padan muke dia,hahaha..

missSenget said...

rasa-rasa lelaki engineer nak x kawen ngn penganggur??

hahahahaha.. :p

bugattisunrose said...

nk promot diri sbenarnye kan2...hehehe...

❤NazirahMoktar❤ said...

heheheh..best2..nice..kalo dapat girlfriend engineer sama gak la kan..heheh..ni nak bangga ni..software engineer boleh tak..

Gecko Art said...

@Anonymous:
hehe ni artikel main-main je la
dont take it serious ok

HAZWAN17 said...

@Anonymous:
itu kes-kes terpencil kot hahaha

HAZWAN17 said...

@missSenget:
tak ada masalah kot haha

HAZWAN17 said...

@bugattisunrose:
eh mane ade..hahaha

HAZWAN17 said...

@❤NazirahMoktar❤:
boleh jerk..janji engineer
long live engine haha

Anonymous said...

Jgn la sembg lbh..cermin dlu sapa kta.
Klakar lah..skg ni ngneer brsepah la der.
Tmsk yg msh mnganggur. Aku lbh respect kerjaya cikgu drp ngneer yg mcm ko ckp dlm teks at tuu.. :)

HAZWAN17 said...

@Anonymous:
rilek sudah der..nak sentap lebih pulak apsal....ini entri santai-santai saje...

SaF_FreNsiCk said...

tanda blog kau dah mula nak famous:

ada anon komen....

:-)

HAZWAN17 said...

@SaF_FreNsiCk:
hahaha..mane ade feymes bos..biase-biase saje

:: Izz :: said...

Heee...blogwalking here n mnt izin copy entry ye >_<

http://lightnglory.blogspot.com

ku izzati said...

entry promote diri eh hazwan??

alamak ncik biomedic engineer sy da lari la..kne kejar balik nie..haha

Anonymous said...

errrrrrrrrr,,pfffttt!
plez laa bro!

HAZWAN17 said...

@:: Izz :::
boleh-boleh takde hal

HAZWAN17 said...

@ku izzati:
eh mane ade..tu kan translation dari artikel kat web tu hahaha...

HAZWAN17 said...

@Anonymous:
apsal-apsal
ceciter ceciter

azlina_amka said...

haiya!!..kalau aku mcm mana pulak?..seorang engineer wanita kena cari suami engineer jugak la yer?..haha..lawak jugak tp pikir logik betul jugak cerita ko ni.

lala said...

hasil pemerhatian aku lah kan..
setelah beberapa tahun berkahwin dengan engineer... kemungkinan besar akan bercerai sebab engineer tersebut bermain kayu tiga adalah tinggii... sebab aku ada beberapa contoh terdekat... keh3...

HAZWAN17 said...

@azlina_amka:
terpulang lah kot depend on individu...hahaha...

HAZWAN17 said...

@lala:
mungkin berdasarkan teori ni kot..bila satu projek dah siap..mesti ada projek-projek lain yang kne disiapkan..so project yang 1st tadi akan dibiarkan saje

Anonymous said...

pmpn engineer cmne tuh?hahaha anyway good entry i like

HAZWAN17 said...

@Anonymous:
boleh jugak kalau nak ikut teori ni hahaha

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

hehe..nice post..

jamal pun Engineer jugak..cepat2, sape cepat die dapat..haha

DIARY SEORANG ENGINEER

Abd Karim MJ said...

Assalam...

Sekadar buat hiburan boleh ler...

saya ckp sebab saya "full engineer" so saya tahu apa keadaan sebenar !
jaminan kerja belum tentu !

HAZWAN17 said...

@JAMALUDDIN ABU BAKAR:
cepat kalau lambat kena kebas orang pulak

HAZWAN17 said...

@Abd Karim MJ:
yup betul tu..dunia kerja dah semakin mencabar skrg tak kira course ape pun...

SyAE SyEa said...

wahaha..mmg b3 yg mnrik..
p,byk2 la doa ngn istihara..
mne yg lbeh bek..very nice post^^
haha

♥ annafeez ♥ said...

aku lebih suka arkitek dari engineer ni..ada tu engineer cakap je lebih tapi takde ape pun :)

Siti Mashitah Saidin said...

sy pon bakal2 nih.. hahaha.. :P
tp owg ckp, engineer sesuai ngan doktor...

Fathiah Rosdi said...

nk share...=) mtk izin ya..

aifaa said...

nk jdi engineer ekh??
hahaha... good luck r..
n hrap dpat la kahwin ngn pmpn yg menepati ciri ye... :)

Afiq Arif said...

"para peguam mungkin akan berbohong dengan anda"....hakikat pekerjaan seorang peguam..dushhhhh..-,-"

pinqy taraturuu said...

kah kah kah..lawak laaa
kalo gitu sume lelaki nak jadi c.e
law jadi mende laen mmg takde org nak laa jawAB nyeeee...

k e y r i said...

ngeh ngeh ngeh rupanye nk promote diri sendiri daa.. haha :D

insurance agent said...

gile hot engineer , sume nak engineer , insurance agent ade org nak tak heeheh

Anonymous said...

promote diri je ni.. yg paling penting cari kerja yg halal.. bidang ape pun xkesah.. janji direhdai oleh Allah S.W.T

Anonymous said...

hahaha
'seorang doktor mungkin hanya melihat anda seperti seorang mayat'
xdenyer la lau da sayang,xkan la nak bayangkan orang yg disayangi tu sbgi mayat...xde bende yg lagi indah ke ntok dibayangkan...?
anyw...entry yg menarik...

Anonymous said...

seseorang yang kahwin dengan engineer amat lah bodoh .. ! :) coz mane ade kilang weh kat mlaysia sekarang.. agak2 weh .. haha daripd 97 orang pelajar kat UTP (2010),hnya 7 orang je leh kerja an pertronas.. haha.. gler weh.. dah la kne bayar separuh dari scolarship. haha. gler2 .. korang nak suami ENGINEER >? waa. maaf. better doctor :)) lyke ak.. haha.

CassiaSiamea said...

hahaha...

aku pun bakal engineer gak wei~~

Cikya said...

Wan, buat lar pasal kenapa kena kahiwn dengan cikgu ker..
pharmacist ker.
ekeke :D

Tukang Besi said...

Gua pnh jd engineer...bg gua kije ni mmg takde masa utk keluarga..kalo bnyk duit pn, tap masa utk anak bini takde, apakah makna idop kalo cmtu..so wa wat keputusan berenti & further study utk jd lecturer. Jgn ckp engineer plg layak dikahwini. Ada juga engineer yg bnyk masalah sosial, minum la, ppuan la..maklum la tention kije...aku tau la coz kwn aku ramai cmtu

Anonymous said...

nasihat from NERD...kehkehkeh

Girls (jenis Gold Digger) kawen ngn engineer just for money security je...depan as a good wife. Kat belakang?? Who knows...yuore baby might not yours.

kehkehkeh

Anonymous said...

seorang engineer amat cocok kawen dgn sorg guru. hahaha

Anonymous said...

seorang engineer amat cocok kawen dgn sorg guru. hahaha

Pesona Algebra said...

HAHA. nice blog You..

Miss H said...

I like this! It's interesting and to tell you the truth, I believe in the part you say an Engineer is a loyal LOVER!! Because my Dad is an Engineer!! :D

There's one time, my mother told me that my Dad wanted to marry another women, but he said he want my mother to find the person and she must be the exact same as my mother's personality!! Isn't that sweet!!

But, till now my mother and father are still loving each other dearly~~

~bUih-bUih ciNta~ said...

mcm mne kalo prempuan dh nk jd engineer lak..nk kawen ngn sape lak..hik3

Anonymous said...

kerja apa pun yg penting ikhas , niat kerana allah swt... smyyg jgnn tinggal.. keje hanya perantara allah swt beri rezeki..jgn kita mengutuk pulak keje org spt tukang sapu sampah silap2 mmereka lebih mulia dari kita disisi allah.. cerita tu sekadar hiburan jee..aku dulu bakal engineer tapi allah tak izinkaan..

Anonymous said...

rezeki,jodoh,ajal sumanya ketentuan YANG MAHA ESA...siapa la kite utk melawan ketentuanNYA..

Anonymous said...

betul tu... sesungguhnya Allah dah tentukan yang terbaik untuk hambanya..

al akhyar said...

shit la kau..

Cerita Yana said...

haha.pun boley~

Anonymous said...

Engineer kaya x kaya gak la,hebat x hebat gak la, dalam kubur pandai2 la jawab kalo dok sibuk kerja sampai sanggup tinggal solat semua...

cimöt said...

i'm an engineer-to-be..then, kawen engineer jugak..mcm tak best je.. yg lain pon boleh kan..hihihi

ahmad sufi said...

bgos la 2...